pentru cumpararea unui autoturism din strainatate


De ce din strainatate?

55% dintre romani si-ar cumpara o masina second-hand si care ar fi cea mai eficienta cale? Evident cumpararea din strainatate (de cele mai multe ori din Germania)

Sa stabilim in primul rand de ce merita sa cumparam masini la mana a doua din strainatate. De ce sunt mai ieftine masinile in afara? Pentru ca in vest masinile se repun in vanzare la preturi de catalog (cel mai cunoscut este Schwacke). Datorita volumelor mari re-vandute particularilor, se regleaza piata, fortandu-i pe acestia sa revanda la randul lor la preturi mult mai mici. De exemplu: Deutche Telekom innoieste parcul de masini de interventie (cum a facut anul trecut). In momentul acela intra pe piata mii de Opel Astra. Compania a primit reducere(aprox. 4000EUR) la noul model de Opel Astra Kombi asa ca le revinde la dealerii proprii sau independenti la preturi mici in functie de starea lor (aprox. 5000 EUR). La fel se intampla cu foarte multe marci de masini. Companiile mari reinnoiesc flotele auto la 3 ani sau la peste 100.000km parcursi.

Exista mai multe modalitati de a achizitiona o masina din UE:

  • ca persoana fizica – va trebuie buletinul si o veti plati cu tot cu TVA
  • ca firma (ne) platitoare de TVA, va trebuie certificatul de inmatriculare, contractul si statutul firmei si o delegatie a celui ce ridica masina si o veti cumpara cu (fara) TVA.

Gasirea autoturismului dorit:

In aceasta privinta exista foarte multe site-uri specializate. Va prezint unele dintre cele mai bune si cunoscute:

Majoritatea au optiune de selectare a limbii engleze, dar nu va va traduce pagina in totalitate. Descrierea masinii de cele mai multe ori o veti gasi in limba germana. Va prezint cateva din cele mai uzuale cuvinte folosite:

Autohaus = dealer auto (parc auto)
Stoffbezügen = stofa scaunelor
Getönte Scheiben = geamuri fumurii
Außenspiegel elektrisch = oglinda exterioara electrica
Zentralverriegelung = inchidere centralizata
Wegfahrsperre = cheie cu cip (sistem antifurt)
Servolenkung = servodirectie
Elektr. Fensterheber = geamuri electrice
Lautsprecher = boxe
Lenkrad höhenverstellbar = volanul ajustabil pe verticala
Mwst = TVA German.

Cel mai simpla modalitate ramane totusi un translator: http://translate.google.ro/

Ofertele cu preturi exagerat de mici sigur nu sunt reale, asa ca alegeti doar masinile inregistrate de autohaus-uri pe site de cel putin 2 ani. Exemplu: Click aici!

Dupa ce ai gasit cateva oferte serioase, cauta-le a doua zi sa vezi daca mai sunt disponibile. Daca ai ales bine, jumatate au fost deja sterse pentru ca s-au vandut.

Contactarea vanzatorului pentru rezervarea autoturismului

Trebuie sa cunoasteti o limba de circulatie: engleza/germana. Contactati telefonic vanzatorul, la numarul de telefon de pe site, si va puteti rezerva masina. Cand le vorbesti limba devin alti oameni. Mult mai amabili.O rezervare dureaza maxim 1-2 zile, asa ca trebuie sa va faceti bagajele sa ajungeti cat mai repede. Totusi de cele mai multe ori furnizorii nu tin cont de rezervari ci de regula primului venit. Asa ca va recomand sa va notati minim 5-6 autoturisme interesante inainte sa plecati. De asemenea puteti cere detalii despre locatia parcului auto.
Pentru drum recomand avionul pentru a va putea odihni. Unul low-cost si rezervat din timp este mai ieftin de 40 euro, in timp ce unul ales in ultima clipa va scoate din buzunar cam 150 de euro.

Unde sunt parcurile auto si ce facem acolo?

Pe site-urile recomandate pentru gasirea unui autoturism, aveti si adresa locatiilor. Un simplu search pe google (sau GPS) va va afisa locatia pe harta. (Exemplu: Click aici!)

De asemenea va propun un ghid cu parcuri auto din Europa.

Un mic pont: Masinile din nordul Germaniei sunt mai ieftine si este o zona cu nemti mai seriosi care nu “falsifica” masinile asa de des ca altii.

O zona foarte buna este in NV Germaniei, in apropiere de Olanda. Landul Renania de Nord Vestfalia NRW este unul dintre cele mai bogate si mai aglomerate cu orase din Germania. Treci din oras, in orasel, in sat si inapoi in oras. Poti ajunge sa vezi intr-o zi si cateva zeci de autohaus-uri. Uite o harta a zonei: Click pentru harta!

Daca trebuie sa ajungi in alt oras decat cel in care ai aterizat, foloseste trenul. DB – Deutsche Bahn merge nemteste. Poti sa iti faci traseul si sa iei bilet catre orice localitate din Germania de www.db.de
In orasele mici gasesti “Gasthaus” in care poti sa dormi pentru 20-30 de euro si sa iei si micul dejun insotit de o cafea nemteasca.

Vizionare, negociere

Cere sa vezi masina rezervata si asigura-te ca totul este cum ai aranjat. Nu te grabi, fa o inspectie vizuala completa. Cere apoi sa scoti masina la un test-drive. Cel mai probabil vei primi cheile in schimbul pasaportului si poti sa dai cateva ture pe stradute. Revii apoi si astepti sa vorbesti cu dealerul. Ii spui ca te intereseaza masina, dar nu ii spui imediat ca o cumperi. Ceri sa vezi toate actele. Toate. In primul rand, cartea germana de identitate a masinii. Pe ea scrie vechiul proprietar si poti afla cine, cand si de unde a cumparat masina. Apoi ceri carnetul de service. Verifici intervalele de revizie si ce interventii s-au facut asupra masinii. Pastreaza in minte ca si astea se pot falsifica, ori se poate intampla sa nu existe la dealer. Unul serios il va avea cu siguranta si va arata OK. Printre acte poate exista si o foaie cu antet TUV. Este un ITP obligatoriu la vanzare in Germania in cele mai multe landuri, din care poti afla inca ceva despre starea masinii. Iti mai trebuie manualul masinii si codul casetofonului. Acum incepi negocierea.
Cele mai puternice argumente in negociere sunt pretul pietei – ca ai vazut in general si modele usor mai ieftine si defectele masinii. Orice zgarietura, taietura, ciobitura, piesa lipsa sau indoita scade rapid pretul masinii, insa numai in cazul in care nu ti le-a mentionat el in prealabil. In Germania reparatia unei piese de caroserie indoita costa peste 1.000 de euro, asa ca va lasa 100-200 de euro la fiecare defect important. Forteaza usor la negociere insa nu ca la piata. Se poate enerva si renunta la tranzactie. Nu trebuie sa te simta stresat, disperat dupa masina sau agresiv.

Inmatriculare

Presupunand ca ati gasit masina dorita la cel mai bun pret, cei de la parcul auto se vor ocupa de acte. Ei au masinile radiate, veti semna un contract de vanzare-cumparare si eventual o asigurare de 30 de zile daca veniti cu masina pe propriile roti.

Pentru imatricularea masinii in afara ai nevoie de urmatoarele documente:

  1. Carte de identitate sau pasaport
  2. Imputernicire in lb. germana daca cumperi in numele cuiva inclusiv cele doua acte de identitate (al tau si al persoanei)
  3. Asigurare – cartea verde – pentru numar de tranzit (Zollkennzeichen). Aici sunt 2 posibilitati: numar rosu cu valabilitate 15, 30 sau 90 zile sau numar galben valabil 5 zile.
  4. Carnetul de conducator auto

Urmeaza tranzactia propriu zisa:

Pentru particular:

  1. Cartea de identitate a autovehiculului (Fahrzeugbrief sau Zulassungsbescheinigung Teil II)
  2. Talonul (Fahrzeugschein sau Zulassungsbescheinigung Teil I)
  3. Contract de vanzare-cumparare (este tip)
  4. Verificarea tehnica valabila (TUV)
  5. Cartea ta de identitate
  6. Cartea de identitate a vanzatorului

Pentru firma:

  1. Cartea de identitate a autovehiculului (Fahrzeugbrief sau Zulassungsbescheinigung Teil II)
  2. Talonul (Fahrzeugschein sau Zulassungsbescheinigung Teil I)
  3. Factura [nu te speria daca nu arata prea oficial, trebuie doar sa aiba stampila firmei, semnatura vanzatorului, valoarea de vanzare (cea reala) si kilometrajul (asta e o treaba foarte buna, pentru ca daca e fals, e de dosar penal la ei)]
  4. Verificarea tehnica valabila (TUV)
  5. Cartea ta de identitate

In oricare dintre cazuri ai nevoie de imputernicire si copia legalizata dupa actul de identitate a persoanei pentru care cumperi pentru sectia lor de inmatriculari

Ca sa mergi la sigur, iei dosarul cu toate actele de cumparare la inmatriculari. I le dai functionarului cand iti vine randul si isi alege el. Taxele depind de land, in Germania. Pot fi intre 30 si 60 de euro. Functionarul iti va da un bon cu care mergi sa achiti taxa. Asta se face la un automat special sau la o casierie. Cu bonul acela mergi la un magazin de placute de inmatriculare (e sigur peste drum de inmatriculari). Combinatia numarului apare deja pe acest bon. Placutele se fac la minut si costa intre 20 si 40 de euro. Te intorci la ghiseu, iar functionarul o sa iti dea o bulina pe care sa o lipesti pe numar. S-ar putea sa vrea sa vada acum masina si ti-o lipeste el. Sunt de obicei de culoare rosie cu blazonul orasului. In acest moment ai numere de inmatriculare si esti legal pe strada, adica poti porni la drum. Daca nu ai pile la RAR, e un moment bun sa suni acum pentru programare.

Inmatriculare in Romania

Ghid complet pentru inmatriculare

Tips&Tricks

  • neaparat va trebui sa faceti un Probefahrt (test drive) cu masina sa vedeti cum va place si cum va simtiti
  • masina sa aiba facut TUV si AU noi – pt ca sunt valabile 2 ani
  • pretul e intotdeauna negociabil
  • masina trebuie sa fie echipata cu cauciucuri de iarna care sunt obligatorii in Germania
  • e bine de verificat ca printre fostii poprietari sa nu fie o companie de inchirieri: Auto Vermiettlung

Mult succes!!

, , , , , , , , , , , , , , ,

  1. #1 scris de cosmin - 8 iulie 2012

    mersi mult…un sfat bun

  2. #2 scris de zaharia stefan - 14 iulie 2013

    Sunt in Germania am cumparat un autoturism ,am numere galbene cu TUV expirat si am informatii din tara ca aceste numere nu sunt valabile in Ungaria si esti pasibil de amenda si confiscarea numerelor. Daca puteti sa ma ajutati cu un sfat, multumesc anticipat

(nu va fi publicat)

  1. Încă nu există trackback-uri.