pentru obtinerea unui extras de carte funciara


Pentru a putea vinde imobilul aveti nevoie de un Extras de Carte Funciara in forma  autentica.

Ce este cartea funciara?

Cartea funciara este un registru public care cuprinde evidenta juridical integrala si exacta a imobilelor, proprietatea persoanelor fizice si juridice din aceeasi localitate.
Cartea funciara dovedeste existenta dreptului real inscris, in folosul persoanei care a dobandit sau constituit cu buna-credinta un drept real imobiliar, cat timp nu se dovedeste contrariul. Publicitatea imobiliara se indeplineste pe tot teritoriul tarii prin carte funciara si are ca obiect inscrierea in cartea funciara a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale care se transmit, se constituie, se modifica sau care, dupa caz, se sting si se radiaza, ca urmare a actelor si faptelor juridice referitoare la un bun imobil. In cartea funciara se mai inscriu, sau, dupa caz, se radiaza si alte raporturi juridice, drepturi personale, interdictii, incapacitati si litigii judiciare in legatura cu bunul imobil.

Cartea funciara este alcatuita din titlu, indicand numarul ei si numele localitatii in care este situat imobilul, precum si din trei parti:

A. Partea I, referitoare la descrierea imobilelor, care va cuprinde:
a) numarul de ordine si cel cadastral al imobilului;
b) suprafata imobilului, destinatia, categoriile de folosinta si, dupa caz, constructiile;
c) planul imobilului cu vecinatatile, descrierea imobilului si inventarul de coordonate al amplasamentului, pentru fiecare imobil in parte, constituie anexa la partea I, intocmita conform regulamentului aprobat prin ordin al directorului general al ANCPI.

B. Partea a II-a, referitoare la inscrierile privind dreptul de proprietate, care cuprinde:
a) numele proprietarului;
b) actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate, precum si mentionarea inscrisului pe care se intemeiaza acest drept;
c) stramutarile proprietatii;
d) servitutile constituite in folosul imobilului;
e) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum si actiunile privitoare la proprietate;
f) orice modificari, indreptari sau insemnari ce s-ar face in titlu, in partea I sau a II-a a cartii funciare, cu privire la inscrierile facute

C. Partea a III-a, referitoare la inscrierile privind dezmembramintele dreptului de proprietate si sarcini, care va cuprinde:
a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinta, abitatie, servitutile in sarcina fondului aservit, ipoteca si privilegiile imobiliare, precum si locatiunea si cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani;
b) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum si actiunile privitoare la drepturile reale inscrise in aceasta parte;
c) sechestrul, urmarirea imobilului sau a veniturilor sale;
d) orice modificari, indreptari sau insemnari ce s-ar face cu privire la inscrierile facute in aceasta parte.

Cum se obtine extrasul de carte funciara?

Acesta se poate obtine de un notar doar in baza dovezii de intabulare.
Dovada de intabulare se obtine in urma intocmirii documentatiei de cadastru realiazata de un  autorizat cadastru pentru dumneavoastra, care va va prezenta in urma acestui proces incheierea de intabulare si un extras de carte funciara pentru informare.
Poate parea complicat, insa exista si o cale simpla: daca aveti nevoie de cadastru, apelati la un inginer cadastral. Dupa aceea, tot acesta va va obtine si dovada intabularii. Cu aceasta va duceti la notar si notarul va solicita  la biroul de carte funciara din cadrul ANCPI extrasul de carte funciara in forma autentica.

Ce contine extrasul de carte funciara?

Extrasul de carte funciara certifica toate datele de identificare si situatia juridica actuala a imobilului:

1. Descrierea imobilului
2. Numele si prenumele proprietarilor
3. Actele in baza carora acestia au dobandit proprietatea
4. Sarcinile bunului: ipoteci, comandamente, interdictii de instrainare, privilegii etc.

Unde se elibereaza si ce acte sunt necesare?

Extrasul de carte funciara in forma autentica se elibereaza catre de Biroul de Carte Funciara din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI – aveti in dreapta Oficii Locale) in baza actelor de proprietate care au fost intabulate in Cartea Funciara a imobilului. Pentru eliberarea acestuia trebuie sa va adresati biroului notarial unde se va semna contractul de vanzare-cumparare si unde trebuie sa depuneti :

  • Cerere;
  • Actul care justifica inscrierea in cartea funciara;
  • Taxa de timbru (la C.E.C. sau Trezorerie);
  • Timbru judiciar (de la posta);
  • Inscrierea de intabulare in xerox

Acest extras de carte funciara se elibereaza numai delegatilor notariali, la cererea clientilor si are un termen de valabilitate de 5 zile de la data depunerii, timp in care nu se poate elibera un alt extras de carte funciara pentru acelasi imobil. Astfel, este exclusa vanzarea imobilului de doua ori. Dupa depunerea cererii mai dureaza 1-2 zile obtinerea lui.
Se mai pot obtine si extrase de carte funciara pentru informare,direct de la sediul biroului de carte funciara personal sau printr-un delegat. Documentatia necesara este aceasi iar extrasul are rol doar consultativ.

Evitarea escrocheriilor cu ajutorul extrasului de carte funciara

La data semnarii contractului de vanzare-cumparare, proprietarul trebuie sa prezinte un extras de carte funciara in forma autentica in care se evidentiaza situatia la zi a imobilului respectiv (sarcini, ipoteci, etc). Cartea funciara ramane blocata un interval de 5 zile, timp in care nu este posibila realizarea altei tranzactii care ar avea ca obiect, acelasi imobil.
Conform cu statutul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara – ANCPI  se poate solicita un extras de carte funciara de informare in care sunt specificate sarcinile asupra imobilului.
Cea mai sigura metoda de verificare a faptului ca imobilul destinat achizitiei nu se va vinde inca o data sau ca nu este deja ipotecat sau ca sunt instituite asupra acestuia altfel de sarcini, este cererea de eliberare a unui Extras de Carte Funciara din partea Biroului de Carte Funciara caruia ii este arondat imobilul respectiv. Acest Extras are valabilitate de 5 zile din momentul depunerii cererii, prin urmare, momentul cel mai bun de programare al semnarii contractelor este intervalul cuprins intre eliberarea extrasului si pana la expirarea valabilitatii.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  1. #1 scris de Mihai Raducan - 26 septembrie 2010

    Buna ziua, pentru operatiuni in cartea funciara recomand un site al unui cunoscut : http://www.consilierecarteafunciara.ro !!!

    Multumesc.

  2. #2 scris de rada - 29 octombrie 2010

    Cu stupoare am constatat astazi ca nu mai poti avea incredere in actele oficiale emise de autoritatile de stat.
    In anul 1998 am cumparat o casa (in Bucuresti), in conditii legale, cu toate documentele de proprietate in regula, inclusiv certificatele fiscale si de sarcini emise la timp.
    Acum, cand la randul meu vreau sa vand casa, facand demersurile pentru obtinerea cadastrului si a intabularii, in extrasul de carte funciara pentrun informare, imobilul apare ca fiind ipotecat de fostul proprietar cu multi ani inainte de a-l cumpara eu, respectiv in anul 1991, in favoarea unei banci.
    Ma intreb, cum s-a eliberat certificatul de sarcini cu mentiunile “liber de sarcini si servituti de orice natura”, cand acest imobil figureaza in registrul de transcriptiuni ca fiind ipotecat ?!
    Nu se pune problema unei inselatorii, deoarece il stiu foarte bine pe notarul public care a autentificat actele si nu ar fi acceptat perfectarea vanzarii daca nu era totul in regula.
    De ce autoritatile nu-si asuma raspunderea si ma pune pe mine (care nu am nicio legatura cu ipoteca) sa fac demersurile necesare pentru obtinerea dovezii de radiere a ipotecii ?1
    Daca as avea timp si bani, i-as da in judecata …insa, totu-i putred in tara asta !

  3. #3 scris de Vasile - 20 mai 2011

    In Orasul Satu Mare in anul 2004 a fost identificat ca peste 7300 de Carti funciar dupa terenuri agricol au fost falsificate de niste lucrator nemernici de la oficiu de cadastru si de doi notari dupa se au fost vandute de firma Imobiliare pentru investitor straini.In Romania se permite ori ce abuzuri si frauda din cauza politicieni corupti nemernici.

  4. #4 scris de POPESCU IOAN - 25 mai 2011

    In prezent autoritatile sunt capusate de foarte multi excroci,eliberarea unui extras de Carte Funciara ,nu trebuie sa se faca decit proprietarului imobilului personal ,deoarece sunt si foarte multi notari excroci.Pedeapsa pentru prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase(in speta EXTRAS DE CARTE FUNCIARA) DE CATRE AUTORITATILE STATULUI ,ESTE FAPTA PENALA,PEDEPSITA CU ANI GREI DE PUSCARIE.

  5. #5 scris de POPESCU IOAN - 25 mai 2011

    ATENTIE MARITA ,IN ZONELE CENTRULUI ISTORIC DIN BUCURESTI ,SE FAC MULTE INCERCARI DE A OBTINE ACTE DE PROPRIETATE PE DIVERSE CLADIRI SI SPATII COMERCIALE.NU IMPUTERNICITI PE NIMENI ,PENTRU TRANZACTII IMOBILIARE SAU OBTINEREA DE EXTRAS DE CARTE FUNCIARA.

  6. #6 scris de popescu - 31 august 2013

    am cumparat in anul 2000 un imobil in str. SMARDAN 12,sectorul 3 Bucuresti cu suprafata de 28 mp si terenul in suprafata de 10,234mp.
    Legea prin art.559 cod civil spune ca proprietarul terenului are drept asupra subsolului de sub spatiu ,insa am descoperit ca o banca Marfin bank leasing a spart zidul din subsol si a ocupat si intabulat subsolul meu prin intermediul SC SANGIOVI SRL,acum situatia este pe rolul Judecatoriei sectorului 3 Dosar 28119/301/2013 unde am cerut restituirea subsolului de pe terenul meu si evacuarea sc.sanciovi srl,astept rezultatul

  7. #7 scris de clenciu - 30 ianuarie 2014

    Sunt 4 frati. Au facut o carte funciara pe proprietate. Unul din ei nu vrea sa vanda iar ceilalti 3 vor sa vanda. Se poate face carte funciara pentru fiecare in parte, sa vanda cele trei parti si pe al patrulea sa ramana cu parte lui nevanduta?

(nu va fi publicat)