pentru inregistrarea nasterii in strainatate si obtinerea certificatului de nastere romanesc


Copiii nascuti în strainatate, care au cel putin un parinte cetatean român, obtin cetatenia româna la data nasterii, chiar daca, potrivit legii statului în care s-au nascut, obtin si cetatenia acestui stat. Pentru a putea produce efecte, inclusiv în ceea ce priveste cetatenia, nasterea trebuie înregistrata la ambasada sau consulatul român din tara în care s-a produs.

Înregistrarea nasterii la ambasada sau consulat se face pe baza certificatului de nastere emis de autoritatile statului în care aceasta s-a produs. Solicitarea de înregistrare a nasterii si de eliberare a unui certificat de nastere românesc se face de ambii parinti ai copilului, daca acestia sunt cetateni români. Daca numai unul dintre parinti este cetatean român, solicitarea de înregistrare a nasterii si de eliberare a certificatului românesc de nastere trebuie însotita de declaratia de consimtamânt a celuilalt parinte, autentificata în conditiile legii locale.

Pentru înregistrarea nasterii si eliberarea certificatului de nastere românesc, solicitantul trebuie sa prezinte functionarului ambasadei sau consulatului român certificatul de nastere emis de autoritatile locale (tradus în limba româna), care sa cuprinda si constatarea medicala a nasterii (în unele tari, certificatul medical de constatare a nasterii este emis separat). Trebuie prezentate, de asemenea, pasaportul românesc al parintelui care face declaratia nasterii, certificatul de casatorie al parintilor (daca acestia sunt casatoriti) si documentele doveditoare ale statutului legal al parintilor pe teritoriul statului în care s-a produs nasterea.

În cazul în care parintii poarta nume de familie diferite, este necesara declaratia autentica a ambilor parinti cu privire la numele de familie pe care îl va purta copilul, nume ce va fi înscris în certificatul de nastere românesc emis de ambasada sau consulat.

Certificatul de nastere românesc se elibereaza direct de ambasada sau consulatul la care a fost înregistrata cererea. Parintilor li se înmâneaza certificatul de nastere pe baza semnaturii în registrele de stare civila aflate la ambasade si consulate.

Pe baza certificatului de nastere emis de ambasada sau consulatul român, parintii vor putea solicita eliberarea unui pasaport românesc pentru copilul minor.

Eliberarea certificatului de nastere, legalizarea copiilor de pe documente si a traducerilor actelor necesare sunt supuse taxelor consulare, care se platesc de solicitanti la ambasada sau consulatul competent.

Ambasadele si consulatele României sunt în masura sa ofere informatii suplimentare, în functie de practica locala. De asemenea, informatii generale despre procedura de obtinere a certificatelor de nastere pot fi accesate la http://evp.mai.gov.ro/ (Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor).

Daca nu am obtinut certificat de nastere românesc pentru copil, putem sa îi obtinem un pasaport de cetatean român?

Nu. Daca copilul nu are certificat de nastere românesc, înseamna ca el nu este înregistrat în evidenta cetatenilor români si nu i se poate elibera nici un act. Dupa înregistrarea nasterii la ambasada sau consulat, actele de înregistrare sunt trimise în România (de catre ambasada sau consulat) ai autoritatile române de stare civila înregistreaza persoana în evidenta cetatenilor români. Pe baza acestei înregistrari se va putea ulterior obtine pasaportul sau un alt act de identitate.

, , , , , , , ,

  1. #1 scris de Carolina - 23 iulie 2010

    Eu sunt cetateanca al Românii, sotul meu este moldovan,am facut si baiatului meu certificat Românesc, posed si certificat de casatorie românesc acum vreu sa-i fac baiatului meu de 4 ani pasaport international as avea nevoie de ajutor ce domumente sunt nevoie pentru aceasta

(nu va fi publicat)

  1. Încă nu există trackback-uri.