pentru acordarea unei alocatii de sustinere pentru o familie monoparentala


Conditii de acordare

Beneficiaza de alocatia de sustinere pentru familia monoparentala familiile formate din persoana singura si copiii in varsta de pana la 18 ani aflati in intretinere si care locuiesc impreuna cu aceasta, daca realizeaza venituri nete lunare pe membru de familie de pana la salariul minim net pe economie.

Care este cuantumul alocatiei?

Cuantumul alocatiei de sustinere este de:

  • 70 lei pentru familia cu un copil;
  • 80 lei pentru familia cu 2 copii;
  • 85 lei pentru familia cu 3 copii;
  • 90 lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii

Procedura

Dosarul se inregistreaza la primaria localitatii sau, dupa caz, a sectorului municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala familia isi are domiciliul ori resedinta; in cazul familiei fara domiciliu sau resedinta, cererea se inregistreaza la primaria localitatii in a carei raza teritoriala aceasta traieste.

Acte necesare:

  • cerere tip
  • acte doveditoare privind veniturile familiei;
  • livretul de familie completat la zi, iar in cazul in care familia nu are livret de familie, serviciul de stare civila are obligatia de a-l elibera in termen de 30 de zile de la data solicitarii alocatiei;
  • hotararea judecatoreasca prin care sotul /sotia este declarat/declarata disparut/disparuta (dupa caz);
  • hotararea judecatoreasca prin care sotul /sotia este arestat preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea familiei (dupa caz);
  • dispozitia primarului privind instituirea tutelei;
  • certificatul de incadrare intr-un grad de handicap prezentat de familiile care au in intretinere copii cu handicap de varsta scolara si care nu frecventeaza scoala.

Formularul de cerere este prevazut in anexa nr.1 la Hotararea nr.1539/2003 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicarea a O.U.G. nr.105/2003

In termen de 15 zile de la data inregistarii cererii primarul dispune efectuarea anchetei sociale pentru verificarea situatiei de fapt.

In termen de 5 zile de la efectuarea anchetei sociale, primarul emite dispozitia de aprobare/respingere pe care o comunica atat solicitantului alocatiei, cat si directiei de munca si protectie sociala.

Daca sunt indeplinite criteriile de eligibilitate, dreptul la alocatia de sustinere pentru familia monoparentala se stabileste prin dispozitia scrisa a primarului si se acorda incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii.

Cine asigura plata alocatiei de sustinere a familiei monoparentale?

Directorul executiv al directiei de munca si protectie sociala emite, pe baza documentelor transmise de primari, decizia de plata a drepturilor cu titlul de alocatie de sustinere pentru familia monoparentala. Plata alocatiei se realizeaza, dupa caz, pe baza de mandat postal sau in cont curent personal.

Obligatiile beneficiarilor

In cazul in care intervin modificari cu privire la componenta familiei si/sau a veniturilor realizate de membrii acesteia, titularul alocatiei de sustinere are obligatia ca, in termen de maximum 5 zile, sa comunice in scris primarului modificarile intervenite.

In situatia in care modificarile intervenite nu conduc la pierderea dreptului la alocatia de sustinere, titularul trebuie sa solicite modificarea cuantumului dreptului printr-o noua cerere insotita de actele doveditoare privind modificarile intervenite.

Familiile care beneficiaza de alocatie de sustinere au obligatia ca, pentru copiii de varsta scolara, sa prezinte primarului, din 3 in 3 luni, dovada frecventarii cursurilor.

Suspendarea, incetarea dreptului la alocatie

Plata alocatiei de sustinere pentru familia monoparentala poate fi suspendata:

  • in cazul neprezentarii adeverintei privind frecventarea cursurilor la termenele stabilite
  • pe perioada incredintarii copilului unei institutii de asistenta sociala sau unui asistent maternal profesionist

Plata alocatiei de sustinere a familiei monoparentale inceteaza in luna urmatoare celei in care se constata urmatoarele situatii:

  • beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de ordonanta
  • plata a fost suspendata si in termen de 3 luni de la suspendare nu a mai fost adusa dovada frecventarii scolii

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

  1. #1 scris de Dilbea Roxana Rodica - 27 noiembrie 2009

    Daca nu stiu nimic de tatal gemenelor si nu contribuie cu nimic la cresterea si educatia lor cum le pot inscrie in livretul de familie?Mentionez ca fetele sunt recunoscute de tata,noi nu am fost casatoriti legitim si eu am ajutor social.

    • #2 scris de admin - 29 noiembrie 2009

      Inscrierile in livretul de familie se fac de catre serviciul de stare civila al consiliului local in a carui raza teritoriala are domiciliul reprezentantul familiei, respectiv dvs. Va recomand sa le inaintati o cerere in acest sens.

  2. #3 scris de gorea daniela - 29 decembrie 2009

    daca nu ai nici un venit te incadrezi aici.

  3. #4 scris de daniela - 11 mai 2010

    am divortat si as vrea sa stiu daca beneficiez de o alocatie suplimentara avand 2copii

  4. #5 scris de alina loredana - 12 iulie 2010

    eu zic k tara noastra e de RA**T. cum ma sa se dea doar 70 ron??? aia sunt bani? si pt maruntisul ala sa trebuiasca si sa aduci atatea acte,plus dovezi de la scoala cum k nu chiuleste copilul. “tara tuturor posibilitatilor”.. ne mai miram k au ajuns parinti disperati sa dea in cap oamenilor dupa strada sau sa fure.

(nu va fi publicat)

  1. Încă nu există trackback-uri.