pentru a primi pensia pe card


Incepand cu 1 ianuarie 2007, pensionarii isi pot primi pensia si pe card, nu doar prin intermediul oficiilor postale ca pana atunci.

Diversificarea modalitatilor de plata a pensiilor este una dintre noutatile pe care le-a adus Ordonanta de Urgenta nr 69/2006, ce a completat Legea 19/2000, privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Astfel, in urma conventiilor incheiate de CNPAS (Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale) cu Compania Nationala Posta Romana S.A., plata pensiei si a altor drepturi banesti care se stabilesc si se platesc de catre casele teritoriale de pensii, se va putea efectua si prin mandat postal, cont curent sau cont de card.

Daca v-ati hotarat sa optati pentru a primi pensia pe card, aveti de urmat cativa pasi simpli:

1. Mergeti la una dintre bancile de mai jos cu buletinul si ultimul talon de pensie si deschideti-va un cont curent cu un card atasat.

In cazul in care nu va puteti deplasa personal, este necesara o imputernicire legala pe care persoana mandata de dvs sa o prezinte la banca.

Contul se poate deschide, fie pe numele beneficiarului pensiei, fie la cerere, pe numele reprezentantului legal, care va trebui sa prezinte procura speciala, conform legii.

Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale a incheiat contracte cu urmatoarele banci comerciale, unde va puteti deschide cont pentru a primi pensia pe card:

* Banca Comerciala Romana – BCR

* CEC Bank

* Bancpost

* Banca Comerciala Carpatica

* Banca Romana de Dezvoltare – BRD

* Procredit Bank

* Banca Transilvania

* Libra Bank

* OTP Bank Romania

* ATE Bank

* Raiffeisen Bank

* Volksbank

2. Dupa deschiderea contului la una dintre bancile de mai sus, este necesar sa trimiteti la casa judeteana de pensii de care apartineti, o cerere impreuna cu extrasul de cont, care sa reflecte contul IBAN, o copie a talonului de pensie si o copie a actului de identitate.

Extrasul de cont, copia talonului de pensie, copia buletinului si cererea, in care specificati ca doriti ca pensia sa va fie virata in contul specificat pe extrasul de cont, pot fi depuse personal la casa judeteana de pensii sau trimise prin posta, sub forma de scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Din luna urmatoare, pensia dvs va fi virata in contul de card si o veti putea ridica de la orice bancomat. (in momentul deschiderii contului la una dintre bancile agreate de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale – CNPAS, cereti explicit o lista cu comisioanele de retragere numerar, atat de la ATM-urile bancii respective, cat si de la ATM-urile altor banci).

3. Important: Desi pensia va fi virata direct in contul de card, talonul de pensie va fi trimis in continuare prin intermediul Postei Romane, deoarece, conform CNPAS, bancile cu care aceasta a incheiat conventii nu si-au manifestat interesul si pentru operatiunea de livrare a taloanelor de pensii.

Asadar, daca veti primiti pensia pe card, talonul de pensii vi-l va aduce tot postasul, iar in cazul in care nu va gaseste acasa, il veti putea ridica de la oficiile postale, pana la sfarsitul lunii curente, pana in penultima zi lucratoare.

Taloanele de pensii neridicate de la Oficiile Postale pana la sfarsitul lunii curente, vor fi returnate CNPAS. In trecut, daca 3 luni consecutiv taloanele de pensii nu erau ridicate de la Oficiile Postale si erau returnate la casele de pensii, CNPAS avea dreptul de a trece la sistarea platilor catre respectivul beneficiar, considerand ca acesta a decedat. Reluarea platilor se facea, la cerere, la o luna dupa ce aceasta fusese depusa, fiind platite in acel moment si sumele restante.

Insa dupa scandalul din 2007, cand Casele de Pensii au fost luate cu asalt de pensionari, pentru a se evita astfel de situatii in viitor, CNPAS a semnat un protocol cu Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind evidenta Persoanelor, astfel ca orice modificare survenita in starea pensionarilor se va obtine de la Evidenta Populatiei.

Prin urmare, chiar daca nu va ridicati timp de 3 luni taloanele de pensii de la Oficiile Postale, teoretic plata pensiei nu va fi sistata. Practic insa, ar fi mai bine sa va ridicati taloanele de pensii cel putin o data la 3 luni, pentru astfel de neplaceri.

De asemenea, exista un proiect de modificare a legii pensiilor, prin care, daca va fi adoptat, taloanele de pensii vor fi trimise pensionarilor prin posta, insa prin scrisoare simpla, nu recomandata sau cu confirmare de primire. Astfel, pensionarii vor primi taloanele in cutia postala si nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze la oficiile postale sau la casele teritoriale de pensii, pentru a-si ridica taloanele de pensii.

, , , , , , , , ,

  1. #1 scris de Gram Hans Helmut - 19 noiembrie 2012

    Buna Ziua ! Sunt pensionat de boala de 15 ani , am 52 de ani , si vreau sa stiu daca pot primi si eu pensia pe card ? Multumesc

  2. #2 scris de craciunescu - 7 februarie 2013

    De ce este necesara anuntarea schimbarii de domiciliul dintr-un judet al Romaniei in altul,al unui pensionar, care primeste pensia de ani buni pe un card al cec banc?sau de dragul birocratiei noastre stufoase acum in era informaticii?

  3. #3 scris de Mio - 11 februarie 2014

    De ce nu se emit cupoanele de pensie ca adeverin?ele de asigurat ?i prin intermediul po?tei electronice.
    Este mai simplu, mai economic si mai eficient. Tiparirea acestuia facandu-se la nevoie, in rest se poate arhiva. Ne preocupa protectia mediului, dar decimam padurile pentru hartii nefolositoare.
    Pensionarii noi, au mai multe abilitati si cunostinte de calculator ca parintii lor. Sa nu uitam ca in 1973 la terminarea liceului, informatica era un domeniu accesibil unui grup mare de elevi. Acestia sunt acum in pensie si pot accesa cu usurinta un E-mail sau un site pe internet. Nu pot intelege piedica in calea progresului, atata timp cat s-a investit mult in ultima perioada in domeniul informatic. Iar la pensie cand esti bunic, sigur ai un nepot dornic sa te ajute, mai ales cand e vorba de calculator.
    Mai sunt multe de discutat referitor la pensii, inclusiv “FOI de drum” pe care unii nu le folosesc deoarece au autoturism si ma intreb “cine profita de acei bani irositi” tot pe niste harti nefolositoare care ajung in cosul de gunoi ? Macar de ai putea dona unui camin de batrani valoarea lor, dar … asta e.
    Asta ar trebui discutat pe posturile media nationale, nu barfe si scandaluri inutile cu nulitati, ca sa nu spun “scursura societatii”. Sper sa fiu inteleasa corect, aduceti noul in viata noastra, macar aici jos, langa cei multi si cinstiti care au muncit o viata pentru tara lor. Ei atat au putut !

  4. #4 scris de melania huianu - 19 iulie 2014

    mi a placut mult ceea ce ai scris sint de acordcu tine nici nu stii cita dreptate ai…dar sintem tare in urma cu lucrurile frumoase si bune…

(nu va fi publicat)

  1. Încă nu există trackback-uri.