pentru obtinerea unui duplicat dupa certificatul de casatorie


Un act de stare civila este un inscris autentic prin care se poate dovedi nasterea, casatoria si decesul fiecarei persoane care detine cetatenia romana. Un astfel de act se 449672591_c48ac092ac_tintocmeste in sprijinul si interesul statului roman. Actele de stare civila sunt folosite pentru:

  1. monitorizarea permanenta a structurii si numarului populatiei;
  2. apararea libertatilor si drepturilor fundamentale ale oricarui cetatean;
  3. evaluarea constanta a situatiei demografice curente.

Toate atributiile legate direct de starea civila sunt indeplinite de catre autoritatile administrative locale – cele ale comunelor, oraselor si municipiilor prin ofiterii de stare civila desemnati. Aceste servicii de stare civila sunt disponibile la sediul oricarei primarii. O lista completa cu adresele primariilor din Romania o puteti gasi aici.

Toate inregistrarile faptelor si actelor de stare civila, precum si inscrierea mentiunilor aferente se fac la cererea personala – pe baza declaratiei oricarei persoane care este obligata sa faca aceasta declaratie. Totodata, operatiunile de inscriere/ inregistrare se pot face si din oficiu, in conditiile prevazute de Legea Nr. 119/1996. Serviciile de stare civila din cadrul oricarei primarii locale functioneaza in baza urmatoarelor legi: O.U.G. nr. 50/2004, Legea 372/2002, Ordonantei nr. 84/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor si Legii 215/ 2001 privind administratia publica locala

Starea civila se poate dovedi doar cu actele care au fost intocmite in baza acestei legi si in registrele de stare civila, precum si cu ajutorul certificatelor de stare civila (de nastere, de casatorie, de deces) eliberate in baza acestor registre. In cazul pierderii, deteriorarii, distrugerii sau furtului  unui certificat de stare civila, se poate cere emiterea unui duplicat dupa acesta, duplicat care va avea aceeasi putere de dovada ca si exemplarul initial. De la aceasta regula nu face exceptie nici certificatul de casatorie, asa ca daca te gandesti ca ai scapat…gresesti, deoarece exista o procedura de eliberare a unui duplicat dupa certificatul initial de casatorie, procedura despre care vom discuta in cele ce urmeaza.

Daca pentru eliberarea initiala a certificatului de casatorie ai nevoie de multa rabdare pentru a evita stresul, de iubirea vietii tale si de un dosar destul de gros (cu o cerere tip necesara pentru oficierea casatoriei si pentru eliberarea certificatului de casatorie, cu actele voastre de identitate, cu certificatele voastre de nastere in original si copiate, cu certificatele prenuptiale care provin de la medicul personal, cu dovada ca ati achitat taxa de timbru legala si cu o sentinta de divort ramasa definitiva sau cu un certificat de deces – in cazul in care fostul sot/fosta sotie  a decedat), pentru obtinerea duplicatului dupa acest act nu mai ai nevoie de atatea acte. Duplicatul certificatului de casatorie poate fi cerut doar de catre unul dintre soti. Asa ca daca ai pierdut certificatul de casatorie, daca acest act s-a distrus sau s-a deteriorat, nu trebuie sa consideri acest lucru ca fiind un capat de tara. Urmeaza urmatorii pasi pentru a obtine un duplicat legal si valabil dupa certificatul de casatorie.

  • Completeaza o cerere tip ( o astfel de cerere o poti gasi aici pentru a-ti face o idee despre cum arata acest formular). De obicei, aceste cereri tip sunt deja disponibile la adresele online ale primariilor. Un simplu download si apoi o comanda de “Print” te pot aproviziona cu aceasta cerere.  Daca primaria din localitatea ta nu dispune de un site, va trebui sa mergi la serviciul de stare civila din cadrul primariei locale pentru a face rost de acest formular tip. Cererea tip trebuie completata corect. Trebuie sa enumeri motivele reale pentru care soliciti eliberarea unui duplicat dupa certificatul de casatorie, respectiv daca ai pierdut, distrus sau deteriorat documentul original sau daca acesta ti-a fost furat. Motivele pe care le enumeri in cadrul acestei sectiuni a cererii tip sunt determinante pentru stabilirea taxelor pe care le vei avea de platit.
  • Asigura-te ca ai asupra ta un act de identitate ( buletinul/adeverinta de identitate/ cartea de identitate), precum si cel al sotului/sotiei.
  • Pregateste-te sa ai banii necesari pentru achitarea taxei de timbru sau a unei amenzi  (in cazul pierderii sau deteriorarii actului de casatorie pentru care face cerere de obtinere a unui duplicat). Poti afla mai multe despre aceste taxe si amenzi la sediul primariei din localitatea in care domiciliezi.  Pierderea, deteriorarea, distrugerea certificatelor de stare civila atrage sanctionarea cu amenda de la 1.000.000 la 2.000.000 lei, conform Legii 479/2002.
  • Odata ce ai completat cererea tip, ai actul de identiate si prezinti dovada ca ai achitat taxa de timbrul legal/amenda, poti depune toate aceste documente la Compartimentul de Stare Civila, Autoritate Tutelara si Asistenta Sociala din cadrul primariei localitatii unde domiciliezi.
  • Termenul de executie al duplicatului dupa certificatul de casatorie poate ajunge pana la 5 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii pentru eliberarea duplicatului dupa certificatul de casatorie.

Casa de piatra din nou!

, , , , , , , , , , , ,

  1. #1 scris de voicu petruta - 7 august 2011

    vreau sa obtin un duplicat pt casatorie unde tb sa ma adresez la primaria unde ne-am cununat sau si la primaria unde am domiciliul acum
    cu multumiri

  2. #2 scris de Adrian Cusnir - 1 iunie 2012

    Este posibil de facut dublicatul certificat de casatorie in 24 ore

  3. #3 scris de dana - 8 aprilie 2013

    daca am un duplicatt dupa certificatul de casatorie mai este valabil originalul?

  4. #4 scris de DIANA FECHETE - 9 octombrie 2013

    buna ziua! as dori sa obtin un dubvlicat dupa certificatul de nastere al copilului ! s-a nascut in constanta !~in 27 04 2009 !
    unde trebuie sa ma adresez?
    va multumesc@

  5. #5 scris de camelia - 18 martie 2014

    Dupa cum am citit e clar ca nu voi putea obtine duplicatul dupa certificatul de casatorie,e chiar necesar buletinul sotului?

(nu va fi publicat)

  1. Încă nu există trackback-uri.