pentru inregistrarea unei marci la OSIM


Inregistrarea unei marci la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) confera beneficiarului, dreptul asupra acesteia, conform Legii 84 / 1998 privind inregistrarea marcilor si indicatiilor geografice. Marca inregistrata la OSIM va fi protejata timp de 10 ani de la data constituirii depozitului, existand posibilitatea reinnoirii pe perioade succesive de cate 10 ani.

Daca sunteti persoana fizica sau juridica romana, aveti posibilitatea de a alege sa va inregistrati singuri marca sau prin mandatari autorizati, spre deosebire de solicitantii persoane fizice/juridice straine, care sunt obligate sa apeleze la consilieri in proprietate industriala, pentru inregistrarea unei marci.

In momentul in care v-ati hotarat sa va protejati una sau mai multe marci, primul pas pe care trebuie sa-l faceti este acela de a inregistra marca / marcile la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, conform procedurii urmatoare:

1. Trebuie sa decideti in primul rand, despre ce fel de marca este vorba, pentru a putea completa corect cererea de inregistrare a marcii.

In functie de natura solicitantilor, marca poate fi:

* marca individuala
* marca colectiva
* marca de certificare

In functie de reprezentarea grafica, marca poate fi:

* marca verbala
* marca figurativa
* marca combinata
* marca tridimensionala

Pentru inregistrarea unei marci combinate sau figurative alb /negru, este necesar sa atasati 5 reproduceri grafice ale marcii.
Pentru inregistrarea unei marci combinate sau figurative color, este necesar sa atasati 10 reproduceri grafice ale marcii: 5 alb / negru si 5 color.
Dimensiunea maxima a acestui element grafic este de 8/8 cm si puteti insera cele 5 reproduceri pe aceeasi coala de hartie, pe care o inmanati impreuna cu formularul de inregistrare a marcii.

2. Completarea cererii de inregistrare a marcii.

Sa luam spre exemplu, o marca individuala, combinata, cu element figurativ alb/negru, asadar compusa dintr-o denumire însotit de un element grafic, pe care urmeaza sa o inregistreze o persoana juridica.

* Descarcati cererea de inregistrare a marcii, aici
* La rubrica 1. SOLICITANTI, treceti numele persoanei juridice pe primul rand, iar pe urmatoarele adresa sediului social, datele de inregistrare la Registrul Comertului si CUI, numar de telefon, adresa de mail
* La rubrica 1.1 completati forma de constituire si statutul: ex: Societate cu Raspundere Limitata, Societate pe Actiuni, etc
* La rubrica 2 completati cu numele marcii
* La rubrica 2.1. bifati, in cazul nostru, “combinata”, pentru ca avem o denumire insotita de un element grafic.
* La rubrica 2.2. bifati  “individuala”, pentru ca solicitantul nostru este persoana juridica
* La rubrica 2.3. nu completam nimic, pentru ca marca este alb/negru, prin urmare nu revendicam nicio culoare
* La rubrica 2.4. inseram elementul grafic care insoteste denumirea verbala
* La rubrica 10, completati clasa / clasele pentru care doriti sa va protejati marca respectiva. Clasificarea de la Nisa cuprinde toate clasele si o puteti gasi pe site-ul OSIM.
* La rubrica 11, completati suma platita pentru inregistrare (36 RON ) si actul prin care a fost facuta plata
* La rubrica 12, semnati si stampilati in interiorul rubricii. Este important sa nu semnati peste stampila, ci langa ea.
* La rubrica 13, bifati 13.1, 13.2 si 13.3

3. Depuneti la Registratura OSIM, cererea de inregistrare a marcii, impreuna cu reproducerea grafica (mai exact, o coala de hartie, pe care ati inserat de 5 ori, elementul grafic ce se regaseste si pe formular, la rubrica 2.4.

4. Veti primi o fisa pe care au fost inscrise toate datele, dupa care veti fi indrumat, in aceeasi cladire, spre casierie, pentru a plati taxa de inregistrare a marcii, in valoare de 36 RON.
De asemenea, puteti achita taxa de inregistrare, prin banca, in contul OSIM.

5. Dupa ce ati achitat taxa, trebuie sa va intoarceti la biroul de registratura pentru a lasa o copie dupa dovada efectuarii platii.

Incepand din acest moment, marca este protejata, iar solicitantul va avea, o data cu eliberarea certificatului de marca, dreptul exclusiv de a folosi marca si de a interzice tertilor sa foloseasca marca respectiva.
Acordarea certificatului de marca dureaza intre 6-9  luni de la depunerea cererii, iar pana la finalizarea tuturor procedurilor, mai sunt de urmat cativa pasi.

6. In termen de o luna de la depunerea formularului de inregistrare, trebuie sa achitati o taxa de publicare. Valoarea acestei taxe este de 108 lei pentru marca verbala sau cu grafica alb-negru si de 360 lei pentru marca color. Pentru plata acestei taxe veti fi instiintat prin posta, la adresa pe care ati completat-o in formular.

7. In termen de maxim 3 luni de la depunerea cererii de inregistrare a marcii, trebuie sa achitati taxa de examinare, taxa ce difera in functie de tipul marcii si numarul de clase pentru care doriti sa va fie protejata marca. Suma pe care o aveti de achitat pentru taxa de examinare, precum si data limita, va vor fi transmise prin posta. De asemenea, puteti verifica taxele pe site-ul oficial al OSIM.

8. In termen de 6 luni de la plata taxei de examinare, OSIM va cerceta in fond cererea de inregistrare si va decide daca admite sau respinge inregistrarea marcii respective.

9.  Daca se va admite inregistrarea marcii, veti fi  instiintat ca va fi publicata in BOPI (Buletinul Oficial de Proprietate Industriala) si daca in termen de 3 luni de la publicarea in BOPI nu se va inregistra nicio opozitie din partea altcuiva, va trebui sa achitati o taxa de eliberare a certificatului de inregistrare, in valoare de 180 lei si in sfarsit veti avea dreptul exclusiv e a folosi marca si de a interzice folosirea ei de catre alte persoane.

, , , , , , , ,

 1. #1 scris de sorin - 25 septembrie 2010

  Aveti grija ca s-a schimbat legea si trebuie tinut cont de modificari ( link_blocat ).Spor !

 2. #2 scris de Lucian - 11 ianuarie 2011

  sorine , oricum nu cumparam de la tine, pentru ca sunt servicii proaste si scumpe

 3. #3 scris de lici - 19 ianuarie 2011

  Poate fi inregistrat un produs specific unui oras ex. SALAM DE NADLAC,de catre Administratia Publica Locala? Este posibil ca produsul sa fie inregistrat sub aceiasi denumire dar cu semne grafice diferite?
  Multumesc pentru ajutor

 4. #4 scris de Doris - 25 iulie 2012

  Bun? diminea?a. Dac? solicitantii (2) sunt persoane fizice se trece ca marc? individual? sau colectiv??

(nu va fi publicat)

 1. Încă nu există trackback-uri.