pentru reducerea amprentei de carbon


2267071841_de637fdc03_tAsa-numita amprenta de carbon este suma efectelor pe care activitatile zilnice ale unei persoane le au asupra mediului inconjurator. In general, amprenta de carbon este privita ca un lucru negativ asupra caruia fiecare dintre noi poate avea ceva de spus, deoarece aceasta amprenta de carbon poate fi diminuata prin alegerea unor activitati care au un efect mai putin negativ asupra mediului inconjurator. Pasii urmatori ar trebui urmati de orice persoana interesata sa isi diminueze amprenta personala de carbon.

  • Tine minte ca elementele cheie in reducerea acestei amprente sunt reducerea, refolosirea si reciclarea. Aceste trei elemente pot fi aplicate aproape in toate situatiile in care ajungi sa te afli pe parcursul unei zile.
  • Incepe prin a folosi becurile ecologice in locul becurilor incandescente cu care te-ai obisnuit pana acum. Desi pretul lor de achizitie este mai ridicat decat al becurilor obisnuite, investitia initiala va fi recastigata in timp, deoarece aceste becuri ecologice economisesc energie. Regleaza termostatul care monitorizeaza caldura din casa cu cateva grade mai putin iarna si cateva grade mai mult vara.
  • Scoate din priza toate electrocasnicele atunci cand nu le folosesti, deoarece acestea continua sa consume energie atat timp cat se afla in priza.
  • Foloseste-ti autoturismul proprietate personala cat mai rar pentru ca masinile sunt printre primele surse de poluare. Incearca sa iti folosesti masina doar atunci cand este nevoie – in rest, poti opta pentru mijloacele de transport in comun sau chiar pentru o bicicleta. Nu uita nici de mersul pe jos.
  • Locul de munca este un alt loc unde poti incerca sa devii cat mai verde. Daca lucrezi intr-un domeniu care necesita copierea si printarea materialelor, incearca sa reduci efectul negativ al acestor activitati prin printarea si copierea foilor de hartie pe ambele parti. Alegand optiunea de copiere si printare pe ambele parti ale colii de hartie, poti diminua cu mult cantitatea de hartie folosita in mod normal pe parcursul unei zile de lucru. Ce sa mai vorbim si de banii economisiti in acest fel – nu va mai trebui sa cumperi la fel de multa hartie cum o faceai inainte.
  • Foloseste consumabile de birou produse din materiale reciclabile sau reciclate. Regandeste felul in care ti-ai amenajat biroul – asigura-te ca ai exact mobila de care ai nevoie, ca spatiul e bine aerisit si ca ai parte de o lumina buna. Mobila poate fi fabricata din materiale reciclabile sau reciclate, iar lumina ar trebui sa provina de la becuri economice. Adauga si cateva plante si spatiul tau de lucru va arata cu totul altfel.
  • Rezista impulsului de a printa orice – de la documente pana la emailuri. Incearca sa iti salvezi documentele si emailurile pe computerul personal, folosind fisiere si programe diferite pentru a te asigura ca vor fi oricand disponibile atunci cand ai mare nevoie de ele. Refoloseste foile de hartie deja printate pe o parte ca ciorne sau surogat de agende. Si nu in ultimul rand, recicleaza hartia pe care o folosesti in loc sa o arunci pur si simplu la gunoi. Pune-ti firma in contact cu un astfel de proiect pentru a te asigura ca hartia pe care o folositi va fi reciclata.
  • Iar acum s-ar putea sa urmeze partea cea mai dureroasa pentru multi dintre dumneavoastra – reducerea marimii portiilor la masa si reducerea cantitatii de carne consumata in fiecare saptamana. Nu folosi vesela de unica folosinta in bucataria personala.
  • O alta masura care poate face diferenta atunci cand te hotarasti sa iti reduci amprenta de carbon este sa incetezi sa mai cumperi si sa mai bei apa ambalata in recipiente de plastic. Incearca sa bei apa de la robinet, filtrata sau apa provenind din izvoare naturale, deoarece apa ambalata in recipiente de plastic reprezinta o risipa din o multime de puncte de vedere. Pe langa faptul ca este mai scumpa, apa imbuteliata dauneaza mediului prin intregul ei proces de producere – manufacturarea sticlelor de plastic, transportul apei – toate acestea sunt o risipa. Daca nu te impaci prea bine cu gustul apei de la robinet, incearca sa iti instalezi un filtru – solutia aceasta este mult mai ieftina decat sa continui sa cumperi apa imbuteliata la nesfarsit.
  • Foloseste baterii reincarcabile.
  • Cumpara bunurile de consum de la producatorii locali pentru a elimina risipa de energie asociata cu transportul produselor aduse din alte parti.
  • Incearca sa inlocuiesti mijloacele de incalzire conventionale cu cele bazate pe energii alternative precum energia solara sau cea eoliana.

Iti poti calcula amprenta personala de carbon aici.

, , , , , ,

  1. Nu sunt comentarii.
(nu va fi publicat)

  1. Încă nu există trackback-uri.