pentru obtinerea indemnizatiei sau stimulentului pentru cresterea copilului


Cine beneficiaza de indemnizatie sau stimulent pentru cresterea copilului

Beneficiaza de indemnizatie / stimulent pentru cresterea copilului pina la 2 ani (3 ani pentru copil cu handicap):

 • persoanele care in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale* supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap);

*prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit se intelege: venituri din salarii, din activitati independente, din activitati agricole.

Cele 12 luni pot fi constituite si din perioade in care persoana indreptatita:

 • si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate;
 • a beneficiat de indemnizatie de somaj;
 • a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
 • a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii (conf. Legii 19/2001);
 • a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pina la 2/3 ani;
 • a beneficiat de pensia de invaliditate;
 • a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiative/cu acordul angajatorului;
 • a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar sau preuniversitar organizat potrivit legii;
 • se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta.
 • alte situatii prevazute de OUG 148/2005 modificata.

De indemnizatie / stimulent beneficiaza optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului, deasemenea beneficiaza de indemnizatie si persoana care: a adoptat copilul, careia i s-a incredintat in vederea adoptiei, care are copilul in plasament sau plasament in regim de urgenta, sau care a fost numit tutore (in situatia acestora din urma se are in vedere indeplinirea conditiilor timp de 12 luni anterior adoptiei, plasamentului, tutelei dupa caz).

Concediul si indemnizatia se acorda pentru primii 3 copii nascuti dupa 1 ianuarie 2006 (se iau in considerare si copiii nascuti inainte de aceasta data, daca solicitantul a indeplinit conditiile de acordare a indemnizatiei dupa 1 ianuarie 2006).

Indemnizatiea / stimulentul se acorda daca solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

 • este cetatean roman, strain sau apatrid;
 • are, conform legii, domiciliul/resedinta pe teritoriul Romaniei;
 • locuieste impreuna cu copilul.

Termene

Conform prevederilor OUG 148/2005 rep., drepturile reprezentand indemnizatie sau stimulent se cuvin si se platesc:

 • incepind cu ziua urmatoare celei in care inceteaza conform legii concediul si indemnizatia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data).
 • incepand cu data nasterii copilului, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile legale pentru acordarea concediului si indemnizatiei aferente, daca cererea este depusa in termen de 60 zile lucratoare de la acea data.
 • incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului in regim de urgenta, daca cererea este depusa in termen de 60 zile lucratoare de la acea data.
 • De la data depunerii cererii in celelalte cazuri.

Acte necesare

Dosarele se depun la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

1. Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani

Cuantumul indemnizatiei este incepand cu 01.01.2009, 85% din media veniturilor nete relizate in ultimile 12 luni anterioare datei nasterii copilului, dar nu mai mare de echivalentul a 3 salarii medii brute pe tara, (4000 lei) sau 600 lei/ luna.

 • cerere (Anexa 1 la Ord. 68/2009 al MMSSF);
 • actul de identitate al solicitantului – (copie si original);
 • certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie si original);
 • certificatele de nastere ale tuturor copiilor nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006 (copie si original);
 • actele doveditoare privind realizarea de venituri precum si nivelul lunar al acestora eliberate de angajatori sau autoritati (vezi mai jos)
 • dovada eliberata de autoritatile sau angajatori din care sa rezulte data de la care solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului; SAU adeverinta studii/diploma de absolvire, in cazul persoanele care au urmat sau urmeaza o forma de invatamant universitar/preuniversitar.
 • dosar cu sina din carton (coperti intregi).
 • alte acte dupa caz.
 • pentru plata in cont bancar – extras de cont, deschis la BCR, BRD, ProCredit, Transilvania, Romextera, Alpha, Piraeus, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, Volksbank, Unicredit-Tiriac Bank si CEC pe numele solicitantului.

Actele doveditoare privind realizarea de venituri precum si nivelul lunar al acestora sunt:

a) adeverinta eliberata de angajator (Anexa 2 la Ord. 68/2009 al MMSSF)din care sa rezulte ca persoana indreptatita:

 • a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului
 • nivelul lunar al acestora
 • prima si ultima zi de concediu de maternitate
 • data implinirii celor 42 de zile reprezentand concediul de lauzie
 • prima zi de concediu de cresterea copilului

sau

b) dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul si/sau dovada privind venitul calculat in vederea platii anticipate a impozitului precum si copia deciziei de impunere eliberate de autoritatile competente;

sau

c) dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri neimpozabile;

sau

d) dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul asociatilor unici

2. Stimulentul lunar pentru cresterea copilului pana la 2 ani

Persoanele care sunt indreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, dar se hotarasc sa se intoarca la munca inainte de expirarea celor 2 ani la care au dreptul pentru cresterea copilului, beneficiaza de un stimulent in cuantum lunar de 100 lei pana cand copilul indeplineste 2 ani. In acest caz nu veti mai primi indemnizatia pentru cresterea copilului.

Acte necesare:

 • cerere (ANEXA 1 la H.G. 1682/2008, publicata in M.Of. 872/23.12.2008);
 • actul de identitate al solicitantului (copie si original);
 • certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original); hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie si original);
 • certificatele de nastere ale tuturor copiilor nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006 (copie si original);
 • adeverinta tip eliberata de angajator, din care sa rezulte ca persoana indreptatita: a beneficiat de concediu de maternitate (pre si postnatal), (sa se precizeze perioada), a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului, realizeaza venituri in prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activitatii;
 • dosar cu sina din carton (coperti intregi);
 • pentru plata in cont bancar – extras de cont, deschis la BCR, BRD, ProCredit, Transilvania, Romextera, Alpha, Piraeus, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, Volksbank, Unicredit-Tiriac Bank si CEC pe numele solicitantului.

Vedeti ce alte alocatii si drepturi aveti dumneavoastra si copilul dumneavoastra! Informatii despre obtinerea Alocatiei de stat, Alocatiei pentru nou-nascuti si Contravaloarea trusoului pentru nou-nascuti

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 1. #1 scris de bratosin cristina - 13 martie 2010

  pot depune actele pentru alocatie la copilul nou nascut la consulatul general al romaniei la torino

 2. #2 scris de mosor alina - 14 mai 2010

  pot lua indemnizatia daca pana la momentul nasteri o sa am o 10 luni si o saptamana.multumesc

 3. #3 scris de mesterucasei - 12 octombrie 2010

  lucrez cu carte de munca din iul.2007 sotia trebuie sa nasca in martie 2011 dar in luna iulie anul acesta am fost in concediu fara plata vreau sa stiu am posibilitatea sa platesc sau ce as putea fae sa beneficiez de indemnizatie?

 4. #4 scris de lidia - 23 decembrie 2010

  sunt in concediu de crestere a copilului pana la 2 ani si acesta inceteaza la 21 ian 2011,sunt insarcinata in 4 sapt,dupa 21 revin la fostul loc de munca pana cand urmeaza sa nasc cel de-al doilea copil in august 2011,in aceste conditii primesc indemnizatia pentru cel de-al doilea copil?sunt patronii obligati sa ma reangajeze in aceste conditii.va rog din suflet sa-mi raspundeti.

 5. #5 scris de claudia - 10 martie 2011

  eu tre sa nasc in mai nu am lucrta nicaieri tata copilului e german eu pot benefiacia de ceva ajutor .e sunt in romania

 6. #6 scris de croitoru iuliana - 22 august 2011

  daca am nascut copilul in sept 2001 si nu lucram, tatal copilului nu a stat nici el in prenatal ar putea sa depuna cerere si sa primeasca banii din urma?

 7. #7 scris de ciocan cristi - 5 martie 2012

  am 2 copii ,unul e 3 ani si unul de o luna si sint nascuti in italia.pot parintii mei in romania sa ia alocatia de stat la amandoi copii.specific nu vem venituri nici in italia si nici in romania

 8. #8 scris de Oltean Ana Maria - 13 martie 2012

  daca la al 2lea copil nu am un an de munca pot beneficia d indemnizatie un an d zile?ca mai imi trebuie 2 luni sa am un an.pot face ceva?multumesc mult

 9. #9 scris de Peterfi Szidonia - 6 februarie 2013

  o sa nasc in aprilie.ce documente am nevoie?am fost angajat cu salariu de baza 900 ron cam cati bani o sa primesc dupa nastere?multumesc

(nu va fi publicat)