pentru obtinerea unui ajutor social


Ajutorul social sub forma de venit minim garantat

Venitul minim garantat reprezinta o forma de asistenta sociala si se asigura prin acordarea unui ajutor social lunar. Au dreptul la venit minim garantat familiile si persoanele singure, cetateni romani.
Termenul familie desemneaza sotul si sotia sau sotul, sotia si copiii lor necasatoriti, care au domiciliul ori resedinta comuna prevazuta in actele de identitate si gospodaresc impreuna. Se considera familie si persoana care locuieste impreuna cu copiii aflati in intretinerea sa si se afla in una dintre urmatoarele situatii:

 • este necasatorita;
 • este vaduva;
 • este divortata;
 • al carei sot/sotie este declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca;
 • nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile prevazute mai sus.

Se considera familie si fratii fara copii, care gospodaresc impreuna si care nu au domiciliul sau resedinta comuna cu parintii. Se asimileaza termenului familie barbatul si femeia necasatoriti, cu copiii lor si ai fiecaruia dintre ei, care locuiesc si gospodaresc impreuna.

Beneficiaza de reglementarile privind venitul minim garantat si familiile sau persoanele singure, cetateni ai altor state sau apatrizi, care au resedinta sau, dupa caz, domiciliul in Romania, in conditiile legislatiei romane. Prin termenul persoana singura se intelege persoana care a implinit varsta de 18 ani, locuieste si se gospodareste singura.

Beneficiaza de reglementarile privind venitul minim garantat si persoanele fara domiciliu sau resedinta si fara locuinta, aflate in situatie de nevoie, pe baza declaratiei pe propria raspundere ca nu au solicitat ajutorul social de la alte primarii.

Care este nivelul venitului minim garantat?

Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:

 • 173 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
 • 241 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
 • 300 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
 • 356 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
 • cate 24 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane, care face parte din familie.

In situatia persoanelor singure nivelul lunar al venitului minim garantat este de 96 lei.

Care este cuantumul ajutorului social?

Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelul venitului minim garantat si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Daca din calcul rezulta un ajutor social mai mic de 5 lei, se acorda 5 lei.

Familiile si persoanele singure cu venituri nete lunare pana la nivelul venitului minim garantat beneficiaza de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, in cazul in care cel putin un membru al familiei face dovada ca lucreaza pe baza de contract individual de munca, are statut de functionar public sau presteaza o activitate, realizand venituri cu caracter salarial.

Persoanele apte de munca din familiile pentru care se asigura venitul minim garantat vor efectua lunar, cel mult 72 de ore, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii. Aceasta obligatie nu poate fi transferata altor persoane.

Procedura de obtinerea a ajutorului social

Ajutorul social se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere, insotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile membrilor acesteia; existenta oricaror alte venituri decat cele care pot fi dovedite cu acte se mentioneaza in declaratia pe propria raspundere a persoanei care solicita ajutorul social.

Dosarul pentru acordarea ajutorului social se depune la primarul localitatii/sectorului in a carui raza teritoriala solicitantul are domiciliul sau resedinta.

In situatia in care un membru al familiei sau persoana singura care solicita ajutorul social are domiciliul sau resedinta in alta unitate administrativ-teritoriala, cererea va fi insotita de o adeverinta eliberata de primarul localitatii in care aceasta are domiciliul sau resedinta, din care sa rezulte ca nu beneficiaza de ajutor social.

In cazul cetatenilor straini sau apatrizi documentele aratate mai sus se depun la primarul localitatii in a carei raza teritoriala acestia au resedinta sau, dupa caz, domiciliul.

Acte necesare

 • Cerere si declaratie pe proprie raspundere
 • Carte de identitate al titularului si a celorlalti membri de familie trecuti de 14 ani (copie si original)
 • Certificate de nastere ale copiilor sub 14 ani (originale si copii)
 • Certificate de casatorie/deces daca este cazul (originale si copii)
 • Adeverinta de elev/student cu mentiunea ca primeste sau nu bursa, tipul si cuantumul acesteia
 • Hotararea de adoptie sau incredintare/plasament a minorului, potrivit legii (daca este cazul) (original si copie)
 • Sentinta de divort definitive, hotarare judecatoreasca actualizata, privind obligatia legala de intretinere (original si copie)
 • Adeverinte de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) pentru persoanele apte de munca (adica cele care au varsta cuprinsa intre 16 ani si varsta stabilita de lege pentru pensionare) beneficiare sau nu de ajutor de somaj, alocatie de sprijin sau alocatie de intergrare profesionala
 • Talon de plata a ajutorului de somaj, alocatie de sprijin
 • Adeverinta cu salariul brut si net din luna curenta sau din luna anterioara pentru persoanele incadrate in munca
 • Talon sau adeverinta de pensie, de ajutor pentru persoanele cu handicap
 • Certificate eliberate de Administratia Financiara din care sa rezulte veniturile realizate de membrii familiei, din surse proprii sau din prestarea unor activitati autorizate in conditiile prevazute de lege
 • Adeverinta de la Biroul Agricol (Primarie)
 • Adeverinta eliberata de primaria domiciliului (pentru membrii familiei care au domiciliul/resedinta temporara in alta localitate)
 • Alte acte doveditoare privind veniturile realizate din munci ocazionale sau alte activitati
 • Alte acte doveditoare necesare in urma anchetei sociale.

Cererea de acordare a ajutorului social si declaratia pe propria raspundere se inregistreaza la primarul localitatii in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta titularul; in cazul persoanelor care nu domiciliu sau resedinta cererea se inregistreaza la primarul localitatii sau, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala traiesc acestea.

In vederea verificarii indeplinirii de catre solicitant a conditiilor de acordare a ajutorului social, primarul dispune in mod obligatoriu efectuarea anchetei sociale, in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii.

In termen de maximum 10 zile lucratoare de la efectuarea anchetei sociale, primarul are obligatia sa emita dispozitia de acordare sau de respingere a cererii privind ajutorul social. Dispozitia primarului se comunica titularului ajutorului social, in termen de maximum 5 zile de la data emiterii.
Dreptul la ajutorul social se acorda incepand cu luna urmatoare inregistrarii cererii.

Obligatiile beneficiarului de ajutor social

Titularul ajutorului social are obligatia sa comunice primarului, in scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri si la numarul membrilor familiei, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.

Persoanele apte de munca pentru care se acorda ajutorul social au obligatia sa dovedeasca cu acte, din 3 in 3 luni, ca sunt in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca (AJOFM), pentru incadrare in munca, si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de aceste agentii(AJOFM).

Pentru sumele acordate ca ajutor social una dintre persoanele majore apte de munca din familia beneficiara are obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii.

Suspendarea, incetarea ajutorului social

Plata ajutorului social se suspenda in urmatoarele cazuri:

 • Persoanele apte de munca nu dovedesc din 3 in 3 luni ca sunt in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca (AJOFM), pentru incadrare in munca, si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de AJOFM.
 • In cazul neindeplinirii obligatiei de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii.

Ajutorul social inceteaza in urmatoarele cazuri:

 • In cazul in care beneficiarii nu mai indeplinesc conditiile prevazute de lege
 • Plata a fost suspendata si in termen de 3 luni de la suspendare nu au mai fost aduse dovezi ca sunt in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru incadrare in munca, si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de aceste agentii.

Baza legala

Legea nr 416/2001 modificata si completata prin Legea nr. 115/2006

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 1. #1 scris de paul_teglas - 11 mai 2010

  interesant !

 2. #2 scris de Marius - 30 iunie 2010

  As avea o nelamurire:
  ce se intampla cu un tata ce traieste singur, are peste 57 de ani si locuieste singur. E tata a 4 copii: baiat plecat in Germania si studiaza, fata maritata, si inca doi copii majori in Italia si Spania (amandoi lucreaza). Tatal are inca ceva pamant. Nu mai lucreaza de ceva timp (3-4 ani) si nimeni nu il mai angajeaza. Nu beneficiaza de niciun ajutor social! Motivul: ca ar avea prea mult pamant. Acum as avea niste intrebari:
  1. Are sanse sa primeasca asistenta sociala, mai ales ca nu poate fi sustinut de copii, pt ca au familie sau nu castiga atat incat sa-si ajute tatal?
  2. Exista vre.o lege sau hotarare unde se poate verifica in ce masura cineva detine pamant si care sa conduca la excluderea de la asistenta sociala?
  3. Poate tatal sa-i “oblige” pe copii sa il sustina financiar? Daca da, cum?

  Va multumesc anticipat!
  Marius

 3. #3 scris de lucia - 25 iulie 2010

  pot beneficia de ajutor social daca sunt insarcinata in 5 luni si nu am nici un fel de venit?tatal nu ma ajuta in nici un fel.
  multumesc

 4. #4 scris de valentina arad - 19 septembrie 2010

  am 2 copii sant divortata si mam impacat cu sotu dupa aia si acuma neam despartit definitiv nu beneficiez de ajutor social ce trebuie sa fac?

 5. #5 scris de ioana marc - 5 noiembrie 2010

  femeie in varsta de 65 ani fara venituri, locuieste cu fiul ei, care este alcoolic, nu se inteleg, ea poate beneficia de ajutor social

 6. #6 scris de gaby - 15 decembrie 2010

  sunt divortata am un copil de 6 ani primesc pensie alimentara 1250 lei si alocatia copilului de 1100lei vechi pot sa primesc ajutor social si daca da ce suma ?

 7. #7 scris de coblis ovidiu - 22 decembrie 2010

  Buna ziua,spunetimi va rog,suntem o familie formata din 4 persoane si numai sotia primeste somaj(320 lei)in acest caz pot primii ajutor social?va multumesc anticipat…

 8. #8 scris de lulu - 10 ianuarie 2011

  buna ziua ,as avea o intrebare,mama are peste 52 de ani si locuieste singura. are o fica majora care nu mai locuieste cu ea. Nu mai lucreaza de ceva timp (3-4 ani) si nimeni nu o mai angajeaza.Nu beneficiaza de niciun ajutor social! as avea niste intrebari. Are sanse sa primeasca asistenta sociala,si care sunt pasii care trebuie sa-i urmeze?va multumesc anticipat
  Va multumesc anticipat

 9. #9 scris de serban doru daniel - 10 ianuarie 2011

  Stimate domn ma adresez dumneavoasta cu urmatoarea problema,deoarece in primaria din com.Baneasa pe care dumneavoastra o cunoasteti destul de bine nu am gasit rezolvarea.Sper sa ma lamuriti si pe mine in problema privind ajutorul social acordat de stat,dar sa va prezint problema:mama este bolnava cronic scutita de efort cu adeverinta de la medic de specialitate,(dr. bucatanschi si dr.ifrim) cu acte in regula de la expertiza medicala fara nici un venit,tata fiind decedat acum 10 ani,eu unicul copil nu am un loc de munca si nici un venit pana aici toate bune si cred ca se incadreaza in legea privind ajutorul social,problema este ca eu am fost plecat in spania unde am lucrat cu acte in regula dar m-a dat in somaj,mentionez ca am terminat somajul iar acum sunt in romania fara loc de munca,ca multi altii,cat am stat in spania am achizitionat o masina,un opel vectra 1,7 diesel,masina nefiind inscrisa in romania,astept sa expire asigurarea si sa o vand la o firma de dezmembrari,dar se pare ca motivul pentru nu i se acorda ajutorul social mamei mele este masina aceasta pe care o detin eu(mentionez ca nu este inscrisa in romania)si nu cred ca are vre-o problema statul roman cu asta. Rugamintea mea la dumneavoastra este sa-mi spuneti daca mama are dreptul la ajutor dupa situatia prezentata mai sus. VA MULTUMESC ANTICIPAT!

 10. #10 scris de staicu eugen - 29 ianuarie 2011

  sunt pensionat de boala grd.2 definitiv cu o pensie de 440 lei si cu handicap accentuat cu pensie de 234 lei,sumt divortat si locuiesc singur cu chirie de 500 lei si ma descurc f greu.am dreptul la ajutor social?

 11. #11 scris de ANA - 8 februarie 2011

  Tata are somaj de 4300 ce se termina in martie si are 58 ani, mama e casnica si nu are nici un venit suplimentear si are si o fata de 15 ani in intretinere si merge la scoala cu o alocatie de 42 lei. Va-.si ruga sa imi spuneti si mie daca parinti are dreptul la ajutor social in situatia prezentata mai sus

 12. #12 scris de DUDUIALA - 2 martie 2011

  BUNA ZIUA AM SI EU O INTREBARE SUNTEM 3 PERSOANE LA ,AJUTOR SOCIAL SI AM VAZUT PE NET CA TREI PERSOANE TREBUIE SA IA 313 RON PE LUNA DAR NOI LOM DOAR 225 PE LUNA DE CE?

 13. #13 scris de cohal alina marinela - 7 martie 2011

  sunt gravida in 8 luni si sunt singura,nu lucrez de 2 ani,ce ajutor poate sa imi dea statu roman pt a supravetui eu si copilu.va multumesc,daca puteti sa imi trimiteti un email pt ca nu intru des pe internet;sunt o mama disperata….

 14. #14 scris de anamaria - 15 martie 2011

  buna numele meu este anamaria ,pana d curand am primit ajutor social insa mi l-au intrerupt datorita unei cauze ,fratelel meu a plecat in strainatate si avea o masina care mi-a lasat-o mie sa o ingrijesc ,intradevar mai umblu si eu cu ea insa nu foarte des …am un baietzel de 5 ani sunt necasatorita si vreau sa stiu daka acesta este un impedimant d a mai primii ajutorul social ,adika masina fratelui meu…multumesc astept un raspuns…!

 15. #15 scris de flory - 12 aprilie 2011

  am o pensie de 350 ron si am un baiat de 40 de ani care nu munceste din cauza ca este bolnav are epilepsie as vrea sa stiu daca bene ficiez de vreon ajutor social va multumesc

 16. #16 scris de Victoria Stamat - 15 mai 2011

  Buna ziua,
  V-as ruga sa ma indrumati pt a ajuta o persoana apropiata aflata intr-o situatie ff grea:
  are 60 ani, a lucrat cu carte de munca 10 ani dar cu 1/2 norma si nu a achitat contributia pt pensie decat pt aceasta perioada; problema e ca nici sotul nu beneficiaza decat de pensia minima (3.500.000 lei) si 2.500.000 pt handicap
  Va rugam sa ne spuneti dc stiti, cui ne putem adresa pt ca d-na sa obtina un ajutor social sau poate chiar pensie (platind diferenta de contributie – care nu stim cat e), dat fiind ca datoriile s-au acumulat in timp si are si probleme de sanatate
  Va multumesc,
  O zi senina,
  Vicky Stamat

 17. #17 scris de raluca - 2 noiembrie 2011

  ce se intampla cu o mama care are un copil de 1 an jumate copilu fiind nascut in spania dat acum are certificat romanesc…mama nu are ajutor din partea nimanui practic e in mijlocul strazii doar ea cu copilu

 18. #18 scris de Gherman Alina Monica - 14 decembrie 2011

  Care este suma de ajutor social ce il pot primi ln conditia cand sunt vaduva ,prin decesul sotului, iar eu sunt paralizata de partea stanga si am o fiica de 4 ani in intretinere, care este bolnava de epilepsie , iar eu nu am nic ub venit,

 19. #19 scris de Sandulescu Laura Loredana - 20 ianuarie 2012

  Daca nici eu si nici sotul nu avem momentan nici unul serviciu si nu beneficiem de ajutor de somaj,dar stam cu socrii in casa,suntem luati de ei in spatiu putem beneficia de ajutor social?

 20. #20 scris de clej sorin adrian - 25 ianuarie 2012

  buna am o prietena care a nascut de vreo doi ani in italia desi acum avenit in romania ca nu sa mai inteles cu concubinul ei spunetimi va va rog copilul are certificat de nastere italian cetatenie italia iar mama lui are cetatenie romana poate beneficia de ajutor social din italia si ce pasi ar putea face pt ajutor social? va multumesc

 21. #21 scris de ion - 31 ianuarie 2012

  buna ziua! am un venit de 3400 ron; pot beneicia de ajutor social?

 22. #22 scris de ion - 31 ianuarie 2012

  adica 34.000.000 lei vechi

 23. #23 scris de simion georiana cristina - 23 octombrie 2013

  multumesc

(nu va fi publicat)

 1. Încă nu există trackback-uri.