Primii pasi pentru obtinerea vizei de flotant


Daca doriti sa va schimbati resedinta, pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, atunci trebuie sa fiti constienti ca misiunea pe care v-ati propus-o nu e deloc una usoara. Trebuie sa luati in calcul faptul ca pentru a realiza aceasta operatiune corect si intr-un mod absolut legal atunci trebuie sa aveti o idee foarte clara asupra hatisului birocratic pe care va trebui sa il parcurgeti. Exista foarte multe prevederi legale, legi, hotarari de guvern etc, pe baza carora dvs. va trebui sa completati si sa semnati acte si documente. Acestea vor fi depuse de catre dvs. ca solicitant, la sediul institutiilor de stat competente.
Persoanele care isi doresc sa obtina o viza de flotant (sau de stabilire de resedinta) trebuie sa stie ca exista articolul 30 din cadrul Ordonantei de Urgenta nr. 97/2005, conform caruia orice persoana care locuieste mai mult de 15 zile la o resedinta secundara are posibilitatea de a o inscrie in actul de identitate. Viza este acordata pentru perioada solicitata dar nu pentru o perioada mai mare de un an, in conditiile in care solicitantul locuieste in mod efectiv la adresa mentionata ca resedinta. La expirarea termenului de acordare a vizei persoana care a facut respectiva solicitare poate efectua o cerere, daca doreste, pentru a reannoi mentiunea de stabilire a resedintei.

Primul pas in obtinerea vizei consta in completarea cererii pentru stabilirea de resedinta. Odata completata, cererea, actele de identitate si alte acte pe care le vom enumera mai jos vor fi depuse catre organele competente de stat. Iata care sunt documentele necesare:
a) Acte valide prevazute de legislatia romana actuala care se refera la titlul locativ;
b) Declaratia in scris de primire in spatiu a persoanei fizice sau juridice gazduitoare, plus unul din documentele mentionate la litera a;
c) Declaratia pe raspundere proprie a solicitantului prin care se certifica existenta unui imobil si faptul ca persoana locuieste efectiv acolo. Pentru persoana fizica care nu poate prezenta documentele de la punctele a si b, precum si pentru persoanele fizice si minorii pusi sub interdictie, declaratia va fi completata si semnata de catre parinti sau alti reprezentanti legali;
d) Actul eliberat de primarie, din care sa se ateste ca solicitantul sau gazduitorul acestuia figureaza pe listele Registrului Agricol, pentru mediul rural. Serviciul public comunitar de evidenta a persoanei care detine pe aria sa de competenta ultimul domiciliu prezent pe actele de identitate ale solicitantului, este obligat sa furnizeze oricarui cetatean roman informatii aflate in inregistrare proprie, cu privire la celelalte domicilii anterior detinute de persoana respectiva. In plus, serviciul mai este obligat sa furnizeze informatii existente referitoare la starea civila a solicitantului, incepand cu 1 ianuarie 2000.
Pentru datele prezentate mai sus care privesc perioada de dinainte de anul 2000, termenul de comunicare este de 20 de zile. Sunt exceptate de la obligatia prezenta mai sus urmatoarele categorii de persoane:
a) Cele care locuiesc la alta adresa decat cea din domiciliu, in interes de serviciu sau in scop turistic;
b) Cei care sunt internati in unitati medical-sanitare.
Pe versoul actului de identitate se va aplica un autocolant tip pe care se va scrie mentiunea cu privire la resedinta.
Pentru persoanele fizice care nu detin nici un act de identitate si care sunt internate si gazduite de unitati de protectie sociala si ocrotire, scoli de reeducare sau alte institutii de profil asemanator, se pot elibera acte de identitate care sa cuprinda adresa unitatilor respective. In cazul in care acestor persoane fizice nu li se poate stabili, din diverse cauze, identitatea, institutiile de protectie respective trebuie sa contacteze pe loc unitatile de politie care apartin tot de aceeasi raza geografica si care colaboreaza in acest scop cu Serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor.
Orice mentiune facuta in actul de identitate in legatura cu stabilirea domiciliului devine nula de drept, daca a fost realizata pe baza unui document nul, fals sau contrafacut. Instanta de judecata poate constata din oficiu nulitatea mentiunii sau datorita unei sesizari efectuate de Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, de serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor sau de catre persoanele interesate in mod direct. Orice persoana care tine in gazda pe cineva pe o perioada continua mai mare de 30 de zile este obligata sa anunte ori politia ori serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor. Exceptie fac de la aceasta masura doar acele situatii descrise la art. 31 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de Urgenta nr. 97/2005.
Si ca un ultim amanunt deosebit de important, trebuie sa amintim ca Declaratia de luare în spatiu necesita in mod obligatoriu prezenta persoanei gazduitoare.

, , , ,

  1. Nu sunt comentarii.
(nu va fi publicat)

  1. Încă nu există trackback-uri.