pentru alegerea unui pui de caine dintr-o canisa – gesturi simple, dar decisive


2741653860_468fda7e7a_tDecizia de a creste un catel este la fel de importanta ca si orice alta decizie din viata ta. De aceea, este extrem de important sa faci o alegere informata pentru a castiga un prieten pe viata pentru tine si familia ta. Urmeaza urmatorii pasi recomandati de crescatorii de caini pentru a alege un exemplar sanatos.

  • Hotaraste-te daca iti doresti un caine cu pedigree, de talie mica sau mare, mascul sau femela si, nu in ultimul rand, gandeste-te la bugetul pe care il ai.
  • Gaseste un crescator de incredere care detine o canisa autorizata – foloseste internetul pentru a accesa o baza de date cat mai cuprinzatoare. Un site precum acesta iti poate fi de un real ajutor pentru gasirea unei canise de incredere aflate in zona in care locuiesti, pentru a evita o deplasare inutila.
  • Odata ce ai gasit crescatorul pe care il doreai, fa-ti o programare la el pentru a merge sa vezi puii oferiti spre vanzare. Atunci cand iti faci programarea, asigura-te ca vei merge sa vezi cateii chiar in mediul in care sunt crescuti pentru a observa orice nereguli si pentru a afla mai multe detalii despre mama lor – daca puii sunt rezultatul unei prime nasteri, care este temperamentul mamei, care este pretul, cati dintre pui au fost deja vanduti si daca exista probleme de sanatate, atat in cazul mamei, cat si in cazul puilor ei.
  • Mergi apoi sa vizitezi cateii in mediul in care sunt crescuti. Acest detaliu este extrem de important, deoarece poti observa daca sunt tinuti in conditii bune sau nu. Astfel, daca mediul de crestere este unul foarte murdar, este foarte posibil ca puii sa fi fost deja expusi bolilor sau sa fie deja bolnavi. Asa ca fii atent la mirosuri – un miros neplacut poate semnala un mediu nesanatos de crestere pentru micuti. Tine minte ca vrei ca viitorul tau animal de companie sa provina dintr-un mediu curat si bine ingrijit pentru a te asigura ca vei cumpara un exemplar perfect sanatos.
  • E o idee inteligenta ca, inainte de a vedea puii, sa le vezi mama. Asigura-te ca mama lor este sanatoasa. Totusi, daca ti se pare prea slaba, tine minte ca in general catelele sunt slabite dupa o nastere si au nevoie de timp pentru a se reface. O greutate prea mica nu este neaparat un indiciu de boala. In schimb, daca pare maltratata, subnutrita sau da semne de agresivitate, nu ar trebui sa alegi vreun catel dintre puii ei.
  • Observa puii – cere-i crescatorului sa le permita sa se joace unii cu altii pentru o vreme. Observa-le temperamentul, felul in care interactioneaza unii cu altii – astfel poti alege un catel dominant sau unul mai bland si ascultator.
  • Lasa-i pe pui sa fie primii care se apropie de tine – lasa-i sa te miroasa, sa te verifice…si vezi daca puiul care iti place cel mai mult e chiar cel care se apropie primul de tine.
  • Ia-i pe cei pe care ii preferi si tine-i departe de mama lor pentru a le observa mai bine comportamentul. Catelul poate fi speriat, vesel sau indiferent la aceasta situatie noua. Daca puiul da semne de frica, atunci poti fi sigur ca, mai tarziu, ca exemplar matur, va fi dependent de tine. Daca puiul ramane vesel, exemplarul matur va fi probabil un caine independent si destul de dominant. Tine minte ca orice trasatura de caracter poate fi schimbata cu ajutorul educatiei si dresajului.
  • Ia catelul pe care il preferi si tine-l deasupra pamantului – daca nu se zbate, e semn clar ca are un temperament mai docil. Dar daca o face, atunci prima ta alegere s-a indreptat spre un catel care are incredere in el si care are potentialul de a deveni dominant. Tine apoi catelul la piept – comportamentul lui poate arata relaxare sau, din contra, frica. Reactiile lui din aceste momente sunt factori cheie care te pot ajuta sa iti alegi un animal de companie potrivit pentru tine si familia ta.
  • Mangaie-i blana in sensul invers cresterii firelor de par. Catelul este enervat sau se intoarce sa vada ce faci, continua sa faca ce facea si inainte sau incearca sa te prinda cu dintii – toate sunt reactii ce pot aparea in acest moment. Alege catelul care alege sa se intoarca, dar fara sa incerce sa te muste, deoarece acest lucru denota ca este de obicei atent la ce se intampla in jurul lui.

Iar pentru cei care nu dispun de bugetul necesar exista o solutie la indemana lor.

, , , , ,

  1. Nu sunt comentarii.
(nu va fi publicat)

  1. Încă nu există trackback-uri.